Црква Св.Софија

×
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Сместена во центарот на стариот град во Охрид, црквата Света Софија е една од највпечатливите градби во Охрид и уникатно архитектонско дело од византиската ера. Таа е една од најзначајните цркви во Македонија. Црквата е посветена на Светата Мудрост, изградена во 9 век, на темели на ранохристијанин.

Првобитно синодската црква на Охридската архиепископија, подоцна била претворена во џамија за време на владеењето на Отоманската империја. Во 1912 година, по Балканските војни, „Св. Софија“ повторно беше претворена во православна црква. По Втората светска војна беше спроведен голем конзерваторски проект, беа исчистени и конзервирани фреските и оттогаш светот повторно може да се восхитува на најголемата галерија на фрески во целиот византиски свет од 11 век.

Во предворјето на црквата Св. Софија е сместено театарско гледалиште кое ѝ овозможува на домашната и странската публика да ужива во претстави, музички концерти, перформанси, културни настани преку летниот период во склоп на фестивали како Охридско лето и многу други.

Ознаки за производ