Св.Јован Богослов-Канео

×
1 / 3
2 / 3
3 / 3

На југозападната страна на ридот над Охридското Езеро се наоѓа црквата посветена на Свети Јован Богослов - Канео.

Црквата која била осветена на крајот на 13 век била изградена на правоаголна камена основа. Нејзината надворешност е украсена со керамички украсни скулптури и камени резби

Ѕидовите се тули, камени со керамички украси. Содржи само некои фрагменти од фреската, особено: Причестувањето на апостолите и портретите на свети Климент.

 Внатре останаа само неколку фрески, но чувството на стоење во вековно светилиште вреди да се влезе.

Непознати се дарот и иконописецот на црквата.

Црквата е поставена на работ каде што земјата оди најдлабоко во езерото и до неа се стигнува само пешки.

Денес, многу посетители доаѓаат да запалат свеќа и да се молат нивните сакани да се венчаат во оваа мала црква посветена на Свети Јован Богослов. Исто така, во текот на летните вечери, вообичаено е да се одржуваат поетски читања.

Како што е - извонредно уникатна градба - Свети Канео е навистина една од најубавите цркви во Македонија, како и во целиот балкански регион.

Ознаки за производ

Црквата е сведоштво на градителските умешности на тогашните мајстори, кои опстанале низ вековите. Сместена во најсликовиотиот дел од Охрид, го одзема здивот при секоја посета.