Антички Театар

×
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Античкиот театар од Охрид од хеленистичкиот период Изграден е во 200 година п.н.е. и е единствениот хеленистички театар во Македонија.

Римјаните го користеле за борби со гладијатори до 4 век кога христијанството станало официјална религија на Римската империја. По IV век, Античкиот театар бил уништен бидејќи гладијаторите кои се бореле таму биле христијани и овие типови градби се сметале за пагански.

Зградата на театарот била украсена со фриз од буре-плочки во кои имало сцени од животот на боговите. На две мермерни чинии, кои денес се зачувани во охридскиот музеј, богот Дионис е претставен во сцена со Музите.

Од доцните 1980-ти, театарот повторно е место на јавни претстави, како што се претстави, концерти, опери, балетски претстави.

Театарот бил изграден меѓу ридови за да го заштити од ветровите и да обезбеди неверојатна акустика. Избрана е како една од главните сцени каде што се одржува фестивалот Охридско лето. Театарот нуди прекрасен поглед на Охридското Езеро и планината Галичица на југоисток.

Ознаки за производ
Антички театар